De analyse van… Andy van der Meyde

Het verhaal rondom Andy van der Meyde kennen we natuurlijk allemaal. Wat een mooie carriere moest worden bleek op een paar hoogtepunten na aardig tegen te vallen. Een van de hoogtepunten uit zijn carriere was de goal tegen AS Roma in de Europa League. De andere hoogtepunten beleefde hij voornamelijk naast het veld. We zochten het uit aan de hand van jullie zoekgedrag en reacties in de media.

De analyse

We beginnen met een analyse van het zoekvolume van de afgelopen 12 jaar. Wanneer werd er het meest op ‘Andy van der Meyde’ gezocht binnen het zoeknetwerk van Google?

Bron: Google Trends

Bron: Google Trends

Wat valt op?

De grootste ‘spike’ in zoekvolume vond plaats in november 2012. Wat gebeurde er rond die tijd ook alweer met Andy? Juist, zijn biografie kwam uit waarin hij tekst en uitlef gaf bij over hoe hij ‘zijn loopbaan letterlijk heeft verneukt’. In die tijd had hij al een relatie met Melissa, toenmalig butler in het Tv-programma ‘De Gouden Kooi’. Niet heel verassend dat zij daarom meerdere malen voorkomt in de meest gerelateerde zoektermen aan ‘Andy van der Meyde’.

Foto: onze11.nl
Foto: onze11.nl

Gerelateerde zoektermen

Met welke zoektermen werd Andy van der Meyde, de afgelopen 12 jaar het meest in verband gebracht?

  • Melissa
  • Melisa
  • 'Geen Genade'
  • Andy en Melisa
  • Diana Grifhorst
  • Judith Osborn
  • SBS6 Gemist
Foto: sport.tpo.nl

Hoe ging het verder met Andy?

Nu we een beeld hebben van waar Andy zijn populariteit voornamelijk aan heeft te danken, duiken we iets dieper in het zoekgedrag. Hiervoor hebben een een chronologisch overzicht gemaakt met artikelen rondom de ‘spikes’ in zoekvolume. Om erachter te komen waar het volgens het Nederlandse publiek fout is gegaan hebben we de populairste reactie van sommige artikelen eronder gezet.

Maart 2002

‘Van der Meyde en Ajax komen niet tot vergelijk’

“Ik word hier echt niet goed van die brokkenmaker van een Zlatan verdient 1 miljoen Euro en als Van der Meyde iets eist dan is het al teveel.”
– 
The_Coach

“ik vind het toch een behoorlijk goede buitenspeler, die nog wel leuke dingen kan gaan doen!”
keeper

Foto: ANP
Foto: ANP
April - juli 2003

‘De transfer naar Inter Milan’

“Dandy gaat wegkwijnen in Milano”
Kaalhei

“Ben ajax fan maar van mij mag hij zo snel mogelijk weg. De meest overschatte voetballer van Nederland. Heb hem zelden een goede wedstrijd zien spelen!!”
revneD

 

Juli - augustus 2005

‘Rond zijn transfer naar Everton ging zelfs even het gerucht dat Arsenal geinteresseerd was’

“the guy was wonderful at Ajax
then we all know how Inter is the biggest players grave

– 
arsenal4life

“He’s not a bad winger, it’s just that he can’t pass or cross. 

I think it was Cryuff who said that”
fatalfury

Foto: Inter.it
Foto: Inter.it
Mei 2007

‘Andy gaat niet zo lekker bij Everton’

“Andy van der Meijde komt de laatste tijd vaker in het nieuws met dingen die niks met voetbal te maken hebben. Zal hij ooit nog slagen bij Everton of zal hij binnenkort een toptransfer naar Veendam maken?
DANIXL

“Wie?
Nouk

Maart 2010

‘Van der Meyde is PSV’er’

“Ik hoop dat Andy meer kan brengen dan alleen wat extra kilootjes, want hij ziet er bepaald niet topfit uit. Volgens mij heeft hij iets te vaak uit de muur gegeten…
proevomaster

“Ik weet niet of ik het goed heb maar ik had gehoord dat hij een ajax tatoeage had, kan iemand bevestigen of dit waar is of niet?
ometoon

Foto: psv,netwerk.to
Mei 2011

‘Loopbaan beeïndigd, Playmate bezwangerd’

“Andy is wel solidair geweest door zelf alvast 10 kilo aan te komen.
JeRooney

“Deed ik vroeger ook maar dan klapte ik de playboy altijd weer dicht en was er niks aan de hand
TimmiT

November 2011

‘Na problemen met harde kern, Ajax tattoo weer in ere hersteld

“Dit doet me denken aan Lex Immers. Wat zou er zijn gebeurd als hij daadwerkelijk naar Feyenoord zou verkassen? Hij heeft namelijk een grote ADO ooievaar op zijn rug getatoeëerd. Zou hij dan klappen krijgen van de harde kern van Feyenoord? 
– Spartawles

November 2012

‘Zijn biografie Geen Genade komt uit

“Hij is zo gewoon gebleven, hij geeft niets om status en hij kan met iedereen vrienden worden. In de regels daar tussendoor heeft hij het echter alleen over geld, status en seks.” 
– mcq

Mei 2013

‘Andy schittert in het Tv-programma Jouw Vrouw Mijn Vrouw

“teveel bezig met sex drugs en rock en roll en geen respect voor vrouwen maar dat laatste heeft hij geloof ik nog steeds niet.. Althans bar weinig.” 
– 29072013anoniem

“Wat een naar groot kind is die Andy. En zijn vrouw spoort niet dat ze alles voor hem doet, huishouden, neuken (Andy zijn woorden), kapsalon enz. En gewoon eind van het programma verdwijnen, idioot zeg, nacht niet thuis komen pfff.”
 

Foto: uitzendinggemist.net
Februari 2014

‘Andy & Melisa

“Dit kon wel eens een nieuw dieptepunt worden op de Nederlandsche Televisie! Kijken dus.” 
Cynix ®

“Hij gaf zelf aan dat hij niet jaloers is als Melisa met andere mannen praat omdat hij toch de grootste piemel heeft. Zijn moeder beaamde dat, zij wordt ook nog regelmatig geswaffeld door haar zoon.
WammesWaggel

“Heet die kapperszaak van haar serieus ‘Kis’? In lijn met Melisa?”
– 
Copycat

Mei 2016

‘Aan een leugendetector bekent Andy tonnen aan prostituees te hebben besteed

“En de rekening blijft oplopen.” 
– Copycat

“Hoe noem je Melisa?”
– 
Ferrari_Tape

“Ook wel eens aan zo’n apparaat gelegen
op verzoek van mijn ex (de Lullenhapper van Hamelen).
Of ik wel eens vreemd ben gegaan.
“Ook wel eens niet”, moest ik bekennen.”
Mr.Cointreau

Foto: vkmag

De eindconclusie

Met gemiddeld 5400 zoekopdrachten per maand (in het afgelopen jaar) is Andy van der Meyde nog steeds populair. Helaas niet om hetgeen waarmee hij in eerste instantie bekend is geworden, maar hij doet in ieder geval zijn best om niet te worden vergeten. Iets wat voor voetballiefhebbers bijna onmogelijk is.

Naast een kijkje te hebben gegeven in het leven van een profvoetballer, liet hij ons in 2003 zijn ware klasse zien. Vandaar nog een laatste ode aan de goal tegen AS Roma.

Share this post