De analyse van… Thijs Zonneveld (Speciale Editie)

Deze week analyseerde we de man waar iedereen van houdt, of een hekel aan heeft; Thijs Zonneveld. Met name de afgelopen 5 jaar is hij een veelgezocht persoon binnen het zoeknetwerk van Google. Het lijkt erop dat hij na zijn carrière als professioneel wielrenner harder aan de weg timmert als journalist. Hoewel hij op beide vlakken hoogtepunten beleefde, was het idee om een berg in Nederland te bouwen zijn eerste grote ‘piek’ in zoekvolume.

De analyse

Wederom beginnen met een analyse van het zoekvolume van de afgelopen 12 jaar. Wanneer werd er het meest op ‘Thijs Zonneveld’ gezocht binnen het zoeknetwerk van Google?

Bron: Google Trends

Bron: Google Trends

Wat valt op?

De grootste ‘spike’ in zoekvolume vond plaats rondom juli 2013. Na flink wat populariteit te hebben vergaard met het schrijven van columns en het lobbyen voor een berg in Nederland, schoof hij het derde jaar op rij aan bij De Avondetappe als side-kick van Mart Smeets. Hoofdonderwerp: doping. In januari van dat jaar schreef hij een uitgebreid stuk in het NRC over het dopinggebruik binnen de wielerploeg van de Rabobank. Toen actueler dan ooit, aangezien de grote Lance Armstrong van zijn voetstuk viel.

Foto: dfvc_veen
Foto: dfvc_veen

Gerelateerde zoektermen

Met welke zoektermen werd Thijs Zonneveld, de afgelopen 12 jaar het meest in verband gebracht?

  • Twitter
  • Column
  • Jojanneke
  • AD
  • Berg
  • Vriendin
  • De Avondetappe

Wat gebeurde er verder met Thijs?

Nu we weten wie Thijs is en waar hij zijn bekendheid voornamelijk aan heeft te danken, duiken we iets dieper in het zoekgedrag. Hiervoor hebben een een chronologisch overzicht gemaakt met artikelen rondom de ‘spikes’ in zoekvolume. Om erachter te komen hoe het Nederlandse publiek over Thijs denkt, hebben we de populairste reacties eronder gezet.

Anno 2004

‘Winnaar scriptieprijs van de Vereniging voor Sport en Recht en eindklassement Ronde van de Gard

“De scriptie behandelt de nieuwe dopingregelgeving op een compacte wijze, in heldere bewoor-dingen met een stellige toonzetting en in goed geformuleerde zinnen waardoor de scriptie prettig leest.
 De Jury

“Thijs Zonneveld is niet meer dan een gefrustreerd mannetje … Ik vermeld hier even de palmares van Thijs:
2004
Eindklassement Ronde van de Gard
2005
3e etappe Volta Ciclista Internacional a Lleida

KNAP HOOR ! En wat denk je van het volgende ?

Thijs Zonneveld heeft zaterdag de klimtijdrit gewonnen in de parkeergarage van De Uithof in Utrecht.”
Rien

Foto: hetiskoers.nl
Juni 2005

‘Officiële recordhouder op de door Krabbé zo vaak beklommen Col d’Uglas’

De Col d’Uglas is trouwens de vroegere trainingscol van Tim Krabbe. Hier testte hij dikwijls zijn vorm middels een klimtijdritje op de westzijde. Volgens mij is het record momenteel iets van 14:40
Caselongo

“Het is zelfs nog iets sneller. Thijs Zonneveld deed er in 2005 13:16 over. Het record van Tim Krabbe is 14:56”
revneD

 

November 2005

‘Tweemaal op rij Renner Van Het Jaar, maar het boek Aix is gesloten’

“De komende dagen zullen beslissend zijn voor het vervolg van mijn loopbaan en komt er duidelijkheid of mijn weg via Nederland, Spanje of een enorm zwart gat loopt.

Zoekt de buurtsuper in De Zilk nog vakkenvullers? ”
Thijs Zonneveld

Juli 2011

‘Na zes jaar weer een piek in zoekvolume. Thijs wil een berg in Nederland’

“de laatste maanden zie je om de haverklap een artikel over die berg met daarin Thijs als de grote bedenker. Afgelopen week zag ik hem lekker borrelen met bobo’s over de berg.

Nu begin ik dat aardig zat te worden, een week voordat Thijs met zijn idee kwam stond er op Fok een topic van JohnDDD met *exact* hetzelfde idee. ”
– 
Wokkel

Foto: Jonathanandrewphotography
Juli 2012

‘Regelmatig te gast in De Avondetappe’

“Leuke aflevering. Zonneveld kan ik ook steeds meer waarderen.
– Chiappucci

“Ja.. Ik had m erger verwacht gezien zijn ogen etc.. Lijkt me een heel vervelend mannetje, maar hij houdt zich goed.
RemcoW23

“Zijn stukjes op NUsport zijn meestal nog wel te pruimen, maar het is wel een enorme gladjakker”
baggerbaas

“Thijs weet in ieder geval wel waar hij over praat, uitgezonderd die berg dan.”
– Kapitein_Schavuit

Januari 2013

‘Thijs legt uit dopinggebruik bloot, Jojanneke wil een kind

“Het blijft overigens opvallend stil “aan de overkant”; waar we in Nederland (mede dankzij figuren als Thijs Zonneveld) de ene bekentenis na de andere hebben, zijn onze zuiderburen muisstil. En dat terwijl de ploegarts van Rabo en Johan Capiot toch echt Belgen zijn.”
– Miker V

“Ik hoef echt geen kind van Thijs, maar zou er prima op kunnen oefenen :-)”
andalucia

Foto: ad.nl
Juli 2013

‘De Avondetappe is weer op TV

“Van mij mag Smeets door tot hij niet meer kan en daarna mag Thijs Zonneveld het overnemen.”
– starbright boy

“Dat eerste zonder meer maar ik vind Thijs wel wat moeilijk praten eigenlijk… je zou denken dat hij nu wat meer tv-ervaring heeft maar het houdt nog niet over.”
– otherfool

“Thijs heeft eindelijk een overhemd zonder contrasterende boord aan.”
– 
0ne_of_the_few

Foto: nos.nl
April 2014

‘Aan tafel bij Pauw & Witteman over de valpartijen in het wielrennen 

Desondanks horen valpartijen bij het wielrennen, altijd al zo geweest en helaas niet te voorkomen. Maar goed, Thijs Zonneveld heeft weer een onderwerpje om verontwaardigd over te doen….is de berg die je wist dat zou komen er al??
– ZED

“Goed dat Thijs Zonneveld initiatief toont. Daarom hoor en lees ik hem graag: hij heeft kritiek, maar komt wel altijd met alternatieven en voorstellen.”
– Cyclad

Juli 2014

‘Een emotionele uitzending van de Avondetappe over de val van Kai Reus’

“Daar zijn de tranen, en dat mag, natuurlijk mag je huilen.”
– Mani89

“Heftig hoor”
– 
99.999

“Mart wil hem breken”
– Mani89

“Om het daarna weer op te bouwen”
– marcodej

“Wordt Sunfield emotioneel?”
– 
Ajacied422

“Dat zou wel echt iets voor hem zijn ja.”
Mani89

Foto: twitter.com
Juli 2015

De Kazachstaanse wieler-equipe Astana boycot alle journalisten van het Algemeen Dagblad omdat columnist Thijs Zonneveld kritische columns schrijft over de ploeg.

“…Na zijn gepopel over een zogenaamde berg en zijn strava epo (Zonneveld die zijn Strava bewerkt om beter over te komen) komt ie nu weer met zijn ik ben de braafste schooljongen column. Lekker laten varen die flip, geen aandacht meer geven”
Michael B.

“Mensen gaan nu vast weer zeuren over Zonneveld en zijn eigen mislukte carrière, maar volgens mij zegt hij in deze column voornamelijk rake woorden…

Ik zeg Hup Zonneveld. Is hij trouwens nog ergens op tv de komende dagen”
Slimmerd

November 2016

Boek over wielrenner Thomas Dekker.

“Verder is dit ook weer een reden om Zonneveld intens te haten. Gewoon veel controversiële dingen neerpennen, geld voor pakken en met een gladgestreken bek weer de moraalridder uithangen in juli.”
Fiets

“Thomas Dekker – “Mijn omscholing naar clown van het mediacircus””
Juraj

“Wat me het meeste irriteerde aan de “comeback” was dat hij inderdaad halve waarheden verkocht in zijn boek toen. Die kerel heeft dus twee boeken nodig voor de waarheid.”
God

“ik krijg steeds meer het idee dat er echt wel journalisten waren die van de hoed en rand wisten. In die zin vind ik – los van dat ik persoonlijk niet zo weg ben van Thijs Zonneveld – de strijd die hij voert wel lovenswaardig.”
monsieurpinot

Foto: telegraaf

De conclusie

Gemiddeld werd er dit jaar 6.600 keer op ‘Thijs Zonneveld’ gezocht. Niet slecht als we dit bijvoorbeeld vergelijken met Wesley Sneijder (22.000) of Andy van der Meyde (5.400). Misschien wordt het tijd om iets aan zijn website te doen.

Het is duidelijk geworden dat Thijs zijn populariteit grotendeels te danken heeft ‘zijn’ idee voor een berg in Nederland en het fungeren als side kick van Mart Smeets. De reacties en meningen op fora zijn ook deze keer niet mild. De meeste kritiek krijgt hij op persoonlijk vlak. Thijs wordt vaak omschreven als ‘vervelend mannetje’. Hier heeft hij op fora een paar bijnamen op nagehouden: ‘Zonneschijt’, ‘Zonnekneus’ en ‘Sunfield’. Laatstgenoemde wordt niet alleen gebruikt door mensen die een hekel aan hem hebben. Er zijn veel mensen die hem prijzen vanwege zijn vlotte schrijfstijl en zijn strijd tegen dopinggebruik in de wielersport. Wellicht dat zijn laatste boek hem weer een stapje dichter bij de overwinning brengt.

Lees ook

Share this post